bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Як убезпечити власні системи відеонагляду від злому

Новая_иллюстрация
pexels-obi-onyeador-13244978
pexels-cottonbro-studio-3205735

Системи відеонагляду в сучасному світі стали невіднятною частиною безпекової стратегії для держави та бізнесу, а також одним з елементів безпеки для звичайних громадян. Встановлення систем відеонагляду зменшує ризики скоєння правопорушень чи злочинів та їх профілактиці.

Загалом система відеонагляду складається з камери та відеореєстратора. Сучасні системи дозволяють керування та перегляд онлайн-трансляції через мережу Інтернет в яких застосовується ще один компонент – маршрутизатор. Також останнім часом серед населення та бізнесу користуються великою популярністю IP-камери.

Налаштована не належним чином система відеонагляду чи IP-камера, можуть стати легкою мішенню для зловмисників. Отримавши доступ до системи відеонагляду чи IP-камери, зловмисники можуть використовувати записи для спостереження, збору компрометуючої інформації, або перевіряти наявність чи відсутність власників у приміщеннях для здійснення різних протиправних дій.

Також слід зазначити, що під час війни, ворог все частіше став використовувати незахищені системи відеонагляду та IP-камери в якості інструменту для отримання розвідінформації.

Для зменшення ризиків несанкціонованого доступу до системи відеонагляду чи IP-камер потрібно дотримуватися таких основних правил:

Не встановлюйте камери там, де вони не потрібні –  спальнях, туалетах, ванних кімнатах, роздягальнях тощо, адже слідкування за вашим приватним чи інтимним життям та подальше публічне розголошення цієї інформації, може зіпсувати не тільки репутацію.

Змініть паролі на пристроях системи відеонагляду чи IP-камерах

Перш за все, потрібно змінювати стандартні логіни та паролі, які встановлені «за замовчанням», оскільки ці дані можна знайти на сайті виробника обладнання. Важливо, пароль повинен містити як букви, так і цифри з використанням символів.

Постійно оновлюйте програмне забезпечення елементів системи відеонагляду (якщо це передбачено виробником)

Важливо перевіряти наявність оновлень програмного забезпечення на пристроях систем відеонагляду, особливо на маршрутизаторах. Вони часто містять в собі поправки (корективи) безпеки. Не забувайте що програмне забезпечення IP-камер та відеореєстраторів, можуть містити так званий «Бекдор», який дозволяє отримати доступ до пристроїв.

Контролюйте звідки ви підключаєтеся до свого відеонагляду

Не використовуйте віддалений доступ до системи відеонагляду  через підключення до публічних WI-FI мереж, таких як кав’ярні, магазини тощо. Це дуже небезпечно, оскільки такі мережі можуть бути не захищені, а хакери можуть легко перехоплювати ваш трафік та отримувати доступ до вашої системи відеонагляду.

Також, важливо звернути увагу на вибір спеціалістів, які проводять монтаж та налаштування систем відеонагляду і мережевого обладнання. Обирайте тільки надійних та сертифікованих спеціалістів, які мають позитивний досвід роботи на ринку та гарантують безпеку і конфіденційність.

Застосування VPN (віртуальної приватної мережі)

Використання VPN-з’єднання, вважається одним із найбезпечніших способів віддаленого доступу до систем відеонагляду чи IP-камер. VPN-з’єднання дає змогу безпосередньо підключатися до домашньої мережі з будь-якої точки світу. Пряме з’єднання через VPN безпечніше, ніж використання P2P. За умови, що VPN захищений і ніхто інший не має доступу. В такому разі користувач буде єдиним, хто зможе отримати доступ до камер відеонагляду.

Попри те, що забезпечення повної безпеки неможливе, дотримання вищезгаданих порад допоможе зменшити ризик злому та зберегти Ваші приватні дані та конфіденційну інформацію в безпеці.

Не забувайте про те, що безпека – це постійний процес, тому рекомендуємо періодично перевіряти Ваші інформаційні системи та їх налаштування, щоб захиститися від нових загроз.

Share