bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Масова розсилка Remcos RAT від імені СБУ

СБУ RamcosRat

18 січня 2023 року відбулася масова розсилка електронних листів, що містять шкідливе програмне забезпечення Remcos RAT. Розсилка відбулася від імені СБУ. При «зараженні» відбувається «викрадення» паролів з браузерів та MS Outlook (пошта), перехоплення натискання клавіш на клавіатурі (кейлогер). Власне в листі користувачам пропонувалося подати певну інформацію.

Також до листів було прикріплено додаток у вигляді файлу (архіву) з розширенням .zip. Саме даний файл містить в собі шкідливе програмне забезпечення. Повний шлях роботи ШПЗ: email attach .zip > (.rar1 + .rar2) PWD > .exe1 > get bitbucket_org > .exe2 > 185_70_104_90 & 77_105_132_70 > fingerprint & exfil.

Тобто «зараження» відбувається після розархівування файлів з архіву з роширенням ЕXE. на комп’ютер.

Такий метод атаки не є новим, зловмисники часто вдаються до такого механізму отримання доступу до комп’ютерної техніки чи даних.

 

Щоб убезпечити себе звертайте увагу на:

На адресанта, детально перевіряйте поштовий домен, наприклад : «@gmail.com». Якщо лист відправлений з офіційного ресурсу Державної служби такий домен міститиме: «@…gov.ua», а не «@umail.uz» чи інші.

Не здійснюйте розархівування файлів-архівів на комп’ютер та блокуйте вкладені архіви з паролями та автоматичну розпаковку ЕХЕ.

Також яскравим маркером фішингового листа є безграмотно надрукований текст в повідомленнях, саме тому ми рекомендуємо уважно читати текстову складову таких листів.

Слід також звертати увагу на інформацію, яка вказана в листі, зокрема адреси, номери телефонів, поштові індекси та інше.

Та останнє, припис в тілі листа про перевірку вміщеного файлу антивірусним програмним забезпеченням. Таке позначення ніяк не гарантує якість вкладеного файлу, оскільки такі позначення можуть бути лише системними, а не прописаними текстом в листі.

У разі отримання такого електронного листа чи завантаження його вкладення, негайно звертайтеся до правоохоронних органів.

Share