bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Досвід України на передовій кіберфронту: Національний Кластер Кібербезпеки 2024

DSC-79377
IMG_0156
DSC-7339
FFM-4984
webmailsso

Міжнародне засідання Кластера відбулось у столиці Румунії, та стало майданчиком для обміну досвідом, що сприяє посиленню співпраці з європейськими партнерами.

Досвід захисту систем кіберсектору України сьогодні є важливим джерелом знань для міжнародної спільноти.

Засідання Кластера було організовано Національним координаційним центром кібербезпеки (НКЦК) як робочим органом Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), Національним Директоратом з питань кібербезпеки Румунії та CRDF Global в Україні.

Увага учасників була зосереджена на наступних питаннях:

  • ризики ескалації кібервійни в Південно-Східній Європі;
  • синергія держави та бізнесу для зміцнення колективної безпеки;
  • поглиблення співпраці з ЄС та НАТО: практичні кроки для України у сфері кібербезпеки.

Платформа об’єднала понад 100 учасників, включаючи представників провідних українських та європейських установ, організацій та компаній.

Досвід України у своїх доповідях презентували фахівці Служби безпеки України, Національного банку України, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства закордонних справ України / MFA of Ukraine, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Міністерства оборони України, Лабораторії комп’ютерної криміналістики Cyberlab, Cyber Unit Technologies.

Валентин Кучерук директор CyberLab виступив у блоці «Синергія держави та бізнесу для посилення колективної безпеки» та розповів про успіхи та можливості державно-приватного партнерства на прикладі  роботи нашої компанії та реалізації конкретних проєктів разом з державними установами.

Європейські напрацювання в секторі були представлені спікерами з Національного університета політичних досліджень та державного управління Румунії (Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA), Міністерства досліджень, інновацій та цифровізації Румунії (Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România), Ради Європи (Council of Europe), Євроатлантичного центру стійкості (Euro-Atlantic Resilience Centre), Європейської служби зовнішніх справ (European External Action Service – EEAS), Bitdefender та NEXTLAB.TECH.

Головною ціллю заходу стало налагодження зв’язків між румунською та українською кіберекосистемами. Подія стала рушійним кроком у посиленні та розвитку міцної українсько-румунської співпраці.

Share